Oreu-ti don tant des tracas ? I'n respond mînm' pu à sè djins, A mon qui s' machine seuye à plat... Cè seûr, c’ès des… emmerdemins.
I n'va nin sûr lèyi toumé Ses frés, ses meyeus camarådes Pasqu'on donn' des match' à l' télé Èn n'a bin d' trop', ça m' rin malåde.
Si asteur, pu nouk ni dit rin, To n' sèpant quwè dire ou catchi Dji tuse qui cesteu mi d'vin l'timps Qwand on polév s' i dilåhi.
È si d' j' prindév' on p' tit pèkèt ? Avou çoula, on n' cour' nou risse, Comme l'à tofér di noss' Tchanchet, A cådition del beur bin frisse.
Qwand dji d' monéve à Djù-d'là-mouse. Y na di çoulà … fwér longtimps, Avou m' sårå so n' pitit' blouse. Djèn n'a hufflé di timps z-in timps.
Dji m' rafèye di l'avu el boque, So l' linwe ça fé dè caretchons Ni v'né nin dir’ qui dji débloque. Pasqui dji tron'ne to t' nant l' huffion.
Marcél èst sûr co d’vin sès draps, I fáreût s’ t’aler l’dispièrter, Po qui vinsse mi dîre sin ratna… « Volà qui d’ j’arèstèye d’ovrer » !!!
Djhan, sins rîme ni rame !
_____________________________
Traduction française.
Vieux camarade.
Qui dira si le titre est adressé à Marcel ou au péquet
Marcel se tait, Marcel se terre, Ne répond plus à mes questions, Ploie-t-il sous le travail à faire ? Sous trop de sollicitations ?
Il ne peut pas laisser tomber, Ses frères et meilleurs camarades, Pour un bon match à la télé, Si c’est pour ça, j’en suis malade !
Si maintenant chacun se tait Parce qu’il ne sait plus quoi dire Alors, de loin, je préférais Le passé où l’on savait rire.
Peut-être qu’un petit « péquet » Cette boisson alcoolisée Qui plaît à « Nanesse » et « Tchanchet » Ouvrirait les bouches clouées ?
Quand j’habitais en Outre-meuse Il y a de ça fort longtemps, Vêtu d’une vieille vareuse J’en ai « sifflé » allègrement.
Pourquoi résister plus longtemps À retrouver son goût en bouche ? C’est vrai, je tremble en le prenant Allez-vous dire que c’est louche ?
Marcel se tait, Marcel se terre, Mais il pourrait se réveiller, Et dissiper tout le mystère Qu'autour de lui il fait planer.
Jean... sans rime ni raison *
____________________________________
NB : Tchantchet et Nanesse ou François (d'origine italienne pourtant) et Agnès sont les deux symboles de liège. Nous les fêtons le 15 août à "Djù-d'là-mouse" c'est-à-dire en Outre-meuse, l'âme wallonne de la ville.
* Présente ses plus plates excuses aux Wallons pour l'usage audacieux qu’il fait d’un patois qui mérite mieux.
|